Potrawy mączne stanowią znaczą część naszego codziennego jadłospisu, mogą składać się na nie: pierogi, parowańce, kulebiaki, pyzy, pierógi, racuchy, naleśniki, kluski oraz wiele innych.
Dania z mąki – skąd się wzięły?
Moja rodzina je dużo potraw mącznych i dlatego jak tylko mam czas to staram się przygotować im coś smacznego i oryginalnego do jedzenia. Do dziś nie wiadomo, kto wpadł na pomysł, aby farsz zawinąć w ciasto i w ten sposób przygotować smaczną, prostą i pożywną potrawę. W dostępnych źródłach wiadomo, że potrawa była znana w XIX wieku i pozwalała przetrwać ludziom w trudnych chwilach głodu.
Parowańce – jak je zrobić?
Zapomniane przez nas parowańce, wyglądają jak spłaszczona kula o średnicy ok.6 cm i grubości ok.4 cm. Potrawa należy do jarskich dań dwuskładnikowych, w skład którego wchodzi ciasto i farsz. Potrawę wykonuje się z ciasta drożdżowego oraz dowolnego nadzienia i gotuje na parze. Farsz może być zarówno słodki, słony lub kwaśny. Z mąki, wody, jaj, soli oraz zaczynu drożdżowego (mleko, cukier) zagniata się ciasto i pozostawia do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Farsz umieszcza się na kawałkach rozwałkowanego ciasta, a następnie formuje kule i rozpłaszcza. Surowy produkt układa się na czystej ściereczce najlepiej lnianej, która jest umieszczona na garnku nad wrzątkiem, po czym, przykrywa miską, po około 10 minutach są już do spożycia. Można sprawdzić dotykając je ręką i gdy nie są lepkie to znaczy, że są gotowe. Przechodząca przez ciasto para doprowadza do ich ugotowania. Może być też wersja parowańców bez nadzienia, wtedy można podać je na słodko z sokiem, dżemem, śmietaną lub na słono, że skwarkami lub masłem.
Parowańce z musem malinowym
Chętnie podam wam przepis na parowańce z musem malinowym, które uwielbiają moje dzieci.
Składniki na ciasto
- ¾ kg mąki
- 2 szkl. mleka
- 10 dag. drożdży
- 2 jaja
Mus malinowy
- ½ kg świeżych malin
- 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania
- Mąkę wsypać do miski, drożdże rozdrobić w 1/8 szkl. ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
- Do mąki dodać rozdrobnione i lekko wyrośnięte drożdże, jaja, sól, cukier do smaku.
- Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce.
- Gdy urośnie, należy je wyłożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta i formować kule, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Po czym posmarować olejem.
- Parować nad wrzątkiem ok 10 minut.
- Podać np. z musem malinowym.
Niektórzy mówią, że parowańce są znanymi i smacznymi pierogami przyrządzanymi na parze. A wy jak uważacie?
Ciekawa jestem czy wam posmakują, a może macie propozycje z jakim nadzieniem byście je zrobili lub czym polali. Napiszcie.
Życzę smacznego!
Małgorzata Kurek, instruktor terapii zajęciowej pracowni gospodarstwa domowego.
Komentarze
Agata
Witam, nigdy nie próbowałam zrobić twgo samodzielnie w domu. W sklepie gdzieś się pojawialo jako gotowe danie,choc zawsze myślałem, że tam jest dużo konserwantów. Wydaje się to danie proste do zrobienia,chętnie spróbuję.Pozdrawiam