PUSZYSTE CIASTO MARCHEWKOWE

with 14 komentarzy

marchew-do-ciasta-marchewkowego

We wrześniu marchewka smakuje doskonale. Jest już odpowiednio wyrośnięta, krucha i soczysta. Z marchewki można przygotować wiele wspaniałych dań, również takich mniej spotykanych. Proponujemy dzisiaj marchewkę wykorzystać do ciasta. Nasze mamy i babcie takie ciasto piekły na co dzień. Najczęściej nazywane było „marchwiakiem” i smakowało doskonale. Na szczęście dzisiaj to wspaniałe ciasto wraca do łask!

 

Oto specjalność naszej pracowni gospodarstwa domowego:

 

Puszyste ciasto marchewkowe

Składniki:

marchew – 4-5 szt. średniej wielkości (po starciu na tarce o grubych oczkach – 2 szkl.)

4 jajka

1 szkl. oleju

1,5 szkl. cukru

1 łyżeczka sody

2 szkl mąki typ 500 lub 650

4 łyżeczki cynamonu

orzechy włoskie – ilość według uznania – do posypania

cukier puder do posypania

 

jak-przygotowac-ciasto-marchewkowe

 

Wykonanie:

W misce ubijamy jajka (całe) z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sodę, cynamon i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy startą marchew i mieszamy.

 

Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 min.

 

Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem, posiekanymi orzechami bądź dekorujemy według uznania.

 

Dodatkowe składniki:

Oprócz wymienionych wyżej składników zachęcamy, by do ciasta dodać jak najwięcej wszelakiej życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Ciasto wówczas będzie wyjątkowo puszyste, lekkostrawne i sprawi przyjemność nie tylko tym, którzy w ogóle lubią ciasto, ale również tym, którym z jakiegoś powodu smutno i źle. Dobrze jest również takie ciasto zjeść wspólnie z innymi, dodając do rozmowy jak najwięcej tych samych składników dodatkowych, co do ciasta, czyli życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Wspaniałe efekty dla ciała i ducha gwarantowane!

 

Smacznego!

Komentarze

  1. Anonim
    | Odpowiedz

    po prosze o wymiar okrągła czy kwadratowa

    • Kasia
      | Odpowiedz

      Autorka: Ja przekładam ciasto w blachę prostokątną 22 cm x 33 cm, ale równie dobrze można zrobić z tego ciasta małe babeczki i nałożyć łyżeczką do połowy foremki (foremki silikonowe, papierowe lub aluminiowe).

  2. Dorota
    | Odpowiedz

    Piekłam wiele razy wszystkim smakuje pycha ????

  3. Małgorzata
    | Odpowiedz

    Witam, ja przekładam ciasto w blachę 22 cm x 33 cm, ale równie dobrze można zrobić z tego ciasta małe babeczki i nałożyć łyżeczką do połowy foremki (foremki silikonowe, papierowe lub aluminiowe).

  4. Grazyna
    | Odpowiedz

    Proszę o wymiary blaszki.

  5. Anonim
    | Odpowiedz

    Pani Mario zawsze na zmianę trochę mąki trochę oleju i zawsze wyjdzie ?

  6. Anonim
    | Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis prosty łatwy szybki!!!!

  7. nataliaz86@wp.pl
    | Odpowiedz

    Jadłam wczoraj jest boskie polecam pycha

  8. Krzysztof
    | Odpowiedz

    Na razie wyciągnąłem z piekarnika co będzie dalej czas pokaże ?

  9. Paula
    | Odpowiedz

    Jestem ciekawa tego przepisu! Na pewno wkrótce wypróbuję! ??

    • Edyta
      | Odpowiedz

      Najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory zrobiłam i jadłam!!! ??Bardzo dziękuję za ten przepis, polecam każdemu kto jeszcze nie robił, bardzo prosty, czytelny przepis!!

  10. Maria
    | Odpowiedz

    Nie polecam tego ciasta. Mało wilgne,słodkie bez wyrazu. Szkoda produktów. Od kiedy do jajek dodaje się mąkę a później olej!!!!

    • Kasia
      | Odpowiedz

      Jak to mówią ile osób, tyle opinii. Przykro nam, że ciasto się nie spełniło Pani oczekiwań. Uczestnikom i pracownikom smakuje:) Pozdrawiamy!

  11. Hania
    | Odpowiedz

    Zrobiłam według tego przepisu i wreszcie wyszło mi ciasto marchewkowe! A już myślałam, że to ściema i że ciasta marchewkowego w ogóle nie da się upiec, bo będzie zawsze zakalec. Buziaki w podziękowaniu autorowi/autorce przepisu

Leave a Reply to Hania Anuluj pisanie odpowiedzi