Główne działania podejmowane w pracowni:

  1. Przygotowywanie potraw i przetworów:

- opracowywanie jadłospisów,

- opracowywanie karty potraw na przyjęcia okolicznościowe organizowane przez warsztat (Boże Narodzenie, Wielkanoc, itp.),

- bieżąca kontrola terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów,

- wykonanie obróbki wstępnej warzyw i owoców (np. mycie, obieranie),

- wykonywanie obróbki termicznej warzyw i owoców,

- wykonywanie obróbki ręcznej, mechanicznej oraz termicznej surowców i półproduktów  (mięs i serów),

- przyrządzanie dań mięsnych, tj. sosy mięsne, kotlety, mięsa pieczone,

- zagęszczanie i zabielania zup i sosów,

- przygotowywanie wywarów warzywnych i mięsnych,

- przyrządzanie potraw mącznych – np. pierogi, naleśniki, kluski śląskie, kopytka,

- pieczenie ciast drożdżowych i kruchych,

- przyrządzanie surówek i sałatek,

- nauka gotowania dodatków do obiadu, typu kasza, ryż, ziemniaki, makaron z uwzględnieniem proporcji produktu do ilości wody,

- określanie ilości produktów potrzebnych do przygotowania potrawy, w zależności od liczby konsumentów,

- porcjowanie, dekorowanie i wydawania potraw.

  1. Świadczenie usług, np. organizacja poczęstunku podczas przyjęcia, przygotowanie ciast bądź innych produktów na sprzedaż kiermaszową.
  2. Przygotowanie oraz realizacja procesu zakupu:

- wyszukiwanie dostawców,

- określanie poziomu jakości towarów,

- analizowanie warunków finansowych oferowanych przez dostawców towarów,

- dokonywanie zakupów.

  1. Porządkowanie pracowni:

- utrzymywanie porządku na stanowisku pracy,

- sprzątanie ze stołów z zachowaniem warunków higienicznych,

- mycie zastawy stołowej oraz narzędzi kuchennych  środkami myjącymi przy użyciu zmywarki oraz mycie ręczne,

- utrzymanie maszyn i mebli kuchennych w należytej czystości,

- mycie pomieszczeń kuchennych.

  1. Zapoznanie się ze sprzętem oraz narzędziami obsługiwanymi na stanowisku pracy w pracowni gospodarstwa domowego

6. Poznanie i stosowanie zasad BHP związanych z rodzajem wykonywanej pracy oraz używanych urządzeń (piekarnik, kuchenka mikrofalowa, kuchenka elektryczna, lodówka, robot kuchenny) i narzędzi (np. noże).