Główne działania podejmowane w pracowni:
- Przygotowywanie potraw i przetworów:
- opracowywanie jadłospisów,
- opracowywanie karty potraw na przyjęcia okolicznościowe organizowane przez warsztat (Boże Narodzenie, Wielkanoc, itp.),
- bieżąca kontrola terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów,
- wykonanie obróbki wstępnej warzyw i owoców (np. mycie, obieranie),
- wykonywanie obróbki termicznej warzyw i owoców,
- wykonywanie obróbki ręcznej, mechanicznej oraz termicznej surowców i półproduktów (mięs i serów),
- przyrządzanie dań mięsnych, tj. sosy mięsne, kotlety, mięsa pieczone,
- zagęszczanie i zabielania zup i sosów,
- przygotowywanie wywarów warzywnych i mięsnych,
- przyrządzanie potraw mącznych – np. pierogi, naleśniki, kluski śląskie, kopytka,
- pieczenie ciast drożdżowych i kruchych,
- przyrządzanie surówek i sałatek,
- nauka gotowania dodatków do obiadu, typu kasza, ryż, ziemniaki, makaron z uwzględnieniem proporcji produktu do ilości wody,
- określanie ilości produktów potrzebnych do przygotowania potrawy, w zależności od liczby konsumentów,
- porcjowanie, dekorowanie i wydawania potraw.
- Świadczenie usług, np. organizacja poczęstunku podczas przyjęcia, przygotowanie ciast bądź innych produktów na sprzedaż kiermaszową.
- Przygotowanie oraz realizacja procesu zakupu:
- wyszukiwanie dostawców,
- określanie poziomu jakości towarów,
- analizowanie warunków finansowych oferowanych przez dostawców towarów,
- dokonywanie zakupów.
- Porządkowanie pracowni:
- utrzymywanie porządku na stanowisku pracy,
- sprzątanie ze stołów z zachowaniem warunków higienicznych,
- mycie zastawy stołowej oraz narzędzi kuchennych środkami myjącymi przy użyciu zmywarki oraz mycie ręczne,
- utrzymanie maszyn i mebli kuchennych w należytej czystości,
- mycie pomieszczeń kuchennych.
- Zapoznanie się ze sprzętem oraz narzędziami obsługiwanymi na stanowisku pracy w pracowni gospodarstwa domowego
6. Poznanie i stosowanie zasad BHP związanych z rodzajem wykonywanej pracy oraz używanych urządzeń (piekarnik, kuchenka mikrofalowa, kuchenka elektryczna, lodówka, robot kuchenny) i narzędzi (np. noże).