ZBUDUJMY SOBIE ODPORNOŚĆ

with Brak komentarzy

Lato bezpowrotnie minęło, ale zanim odeszło zachęcało nas do korzystania ze swoich darów. Wabiło nas słońcem, kolorami, zapachami i smakami. Zachęcało do konsumpcji sezonowych warzyw i owoców, aby wzmocnić system odpornościowy, przygotować nas do skutecznej walki z wirusami i bakteriami. Jeśli w okresie lata nie zrealizowałeś planu wzmocnienia organizmu, to najwyższa pora to zrobić, aby być silnym i odpornym. Realizacja takiego planu to jak wkładanie zbroi, dzięki której do organizmu nie wedrze się wróg.

 

 

Funkcja układu odpornościowego

 

Układ odpornościowy człowieka odpowiedzialny jest za ochronę przed atakiem czynników chorobotwórczych oraz przed rozwojem choroby. Ten złożony mechanizm składa się z wyspecjalizowanych komórek zwanych leukocytami, czyli białymi krwinkami. Ich rola polega na rozpoznawaniu i zneutralizowaniu wirusów, bakterii lub alergenów. Zobacz TUTAJ, jak pracuje leukocyt. Układ odpornościowy (immunologiczny) składa się z różnych narządów takich jak: śledziona, szpik kostny czerwony, węzły chłonne, kępki Peyera w jelicie, grasica, które współpracują ze sobą budując dla ciebie układ ochronny.

Wpływ na prawidłowo działający układ odpornościowy ma wiele czynników takich jak: styl życia, czynniki genetyczne, rodzaj wykonywanej pracy, ogólna sprawność organizmu, miejsce zamieszkania.

 

Co możesz zrobić, aby wzmocnić układ odpornościowy?

 

  • Dieta zrównoważona i zdrowa pełna owoców, warzyw i kiszonek. Jak najmniej produktów przetworzonych, które wpływają negatywnie nie tylko na układ odpornościowy.
  • Sen niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Aktywność fizyczna wzmacnia odporność, poprawia dotlenienie i ukrwienie komórek.
  • Produkty zawierające bakterie probiotyczne – kiszone ogórki, kapusta i buraki.
  • Wrogami odporności są używki, stres, smog. Staraj się ich unikać.
  • Pamiętaj o witaminie C, E, witaminach z grupy B oraz minerałach; selen, cynk, chrom, magnez, potas, żelazo.
  • Zadbaj o odporność psychiczną, wewnętrzny spokój. Myśl pozytywnie – zadzwoń do bliskiej osoby, sięgnij po ciekawą książkę, zadbaj o siebie.

Sprawny, mocny, prawidłowo działający system odpornościowy pozwala skutecznie bronić się przed chorobą. Na pewno warto dbać o niego przez cały rok, a nie tylko w sezonie jesienno- zimowym. Chociaż – bez wątpienia – to sezon jesienno-zimowy zmusza nas do większych starań o własne zdrowie. Niech naszym pierwszym orężem będzie witamina C!

 

 

Kilka ciekawostek

 

1. Czy wiesz, że acerola, znana również jako wiśnia z Barbados, jest niezwykle bogata w witaminę C? W jednym czerwonym owocu znajduje się tyle witaminy C, co w kilogramie cytryn. Acerolę można kupić w sklepach z suplementami diety.

2. Nasz poczciwy czerwony burak wzmacnia odporność organizmu na infekcje, zwłaszcza wirusowe.

3. Owoce naszej polskiej dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Wystarczy jesienią zebrać dojrzałe owoce, usunąć pestki, wysuszyć, zmielić w młynku do kawy i posypywać wszystko, do czego pasuje kwaśny smak owoców róży.

4. Nać pietruszki wygrywa z cytryną w zawodach pt. „Kto ma więcej witaminy C”. Cytryna ma jej niewiele ponad 50 miligramów na 100 gramów, a natka zawiera prawie 180 miligramów! Natkę można jeść niemalże „do wszystkiego”, a i jako samodzielna przegryzka też smakuje świetnie. Pamiętać tylko trzeba, aby do ciepłych dań dodawać na końcu, aby nie straciła witaminy C.

 

Autor: pielęgniarka – zwolenniczka aktywnego i zdrowego stylu życia

Zostaw swój komentarz