Wiecie doskonale, że owoce, warzywa oraz zioła dostarczają wielu cennych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Zmniejszają zachorowalność na różne choroby, wpływają na nasze samopoczucie oraz poprawiają wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Zastanawialiście się nad tym, jakie funkcje w naszym organizmie pełnią zawarte w nich barwniki?
Przedstawię pokrótce 5 podstawowych grup kolorystycznych.
Owoce i warzywa dzieli się pod względem koloru na czerwone, fioletowe, zielone, żółtopomarańczowe i białe.
Zacznę od koloru czerwonego. Warzywa i owoce w tym kolorze, posiadają barwniki: karotenoidy i likopen. Dostarczają dużą ilość witaminy C oraz antyoksydantów. Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Zmniejszają skłonność do rozwoju chorób układu krążenia oraz nowotworów.
Do grup owoców i warzyw koloru czerwonego zaliczamy: pomidory, arbuzy, grejpfruty, paprykę czerwoną, czereśnie, wiśnie, rzodkiewki, truskawki, żurawinę, buraki oraz owoce granatu, itd.
Fioletowe warzywa i owoce zawierają antocyjany – barwniki, które wyłapują wolne rodniki i uszczelniają naczynia krwionośne (włosowate), pobudzają wytwarzanie rodopsyny, bardzo ważnej substancji odpowiedzialnej za dobre widzenie. Ponadto obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają na odżywienie i dotlenie mózgu. Polecane są osobom, które żyją w ciągłym stresie.
Źródła pokarmowe to: śliwki, bakłażany, winogrona czerwone, aronie, porzeczki czarne, borówki amerykańskie, jeżyny, jagody, itp.
Warzywa i owoce zielone swój kolor zawdzięczają obecności chlorofilu. Opóźnia on proces starzenia, eliminuje wolne rodniki. Zawierają luteinę, która pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Warzywa i owoce o tym zabarwieniu wspierają trawienie, stymulują pracę trzustki, wątroby oraz jelit. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a przez to na dobre samopoczucie. Polecane są przyszłym mamom, gdyż mają dużo kwasu foliowego. Osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy polecam zjadać dużo zielonych warzyw, gdyż wpływają one detoksykująco i oczyszczająco na organizm. Mają również działanie przeciwnowotworowe.
Do tej grupy zalicza się: sałaty, kapusty, brukselkę, szpinak, nać pietruszki, szczypiorek, koperek, jarmuż, brokuł, szparagi, zieloną fasolkę oraz paprykę, cukinię, kiwi, ogórka, awokado, rzeżuchę oraz wiele innych.
Owoce i warzywa żółtopomarańczowe, stanowią bogate źródło beta-karotenu (prowitamina A, z której organizm wytwarza witaminę A). Wpływa on korzystnie na stan naszej skóry, włosów, paznokci oraz wzroku. Chroni nas przed kurzą ślepotą, zapobiega obrzękom i zwyrodnieniom stawów. Owoce cytrusowe o tym zabarwieniu zawierają witaminę C – która jest silnym przeciwutleniaczem, korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu immunologicznego oraz zwiększa przyswajalność żelaza.
Do tej grupy można zaliczyć: marchewkę, paprykę żółtą i pomarańczową, dynię, kukurydzę, fasolkę szparagową żółtą, papaję, banany, mango, pomarańcze, cytryny, mandarynki oraz inne.
Białe owoce i warzywa są wrogami infekcji, ponieważ zawierają flawonoidy i allicyny o właściwościach przeciwbakteryjnych, rozkurczających, moczopędnych, przeciwzapalnych oraz przeciwgrzybicznych. Związki siarki zawarte w białych warzywach i owocach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz utrzymują prawidłowy cholesterol.
Do tej grupy zaliczamy: czosnek, cebulę, pora, kalafiora, selera, korzeń pietruszki, cykorię i wiele innych.
Ostatnio miałam okazję zrobić sałatki „pachnące” latem, podzielę się z wami moimi przepisami, są piękne, kolorowe oraz smaczne.
Sałatka „słodkie winogrona”- warstwowa
- szpinak – surowy,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe- umyć, pokroić lub w całości,
- orzechy- mix np. włoskie, ziemne,
- winogrona zielone- umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym,
- mozzarella- odsączyć z wody i pokroić w plastry,
- słonecznik- posypać,
- sos musztardowo- miodowy (miód, musztarda, ocet jabłkowy, zimna woda, olej, sól).
Sałatka „letnie orzeźwienie”- warstwowa
- sałata rzymska-umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym,
- ogórek świeży- umyć, obrać pokroić w kostkę,
- papryka żółta- umyć, pokroić w cienkie plastry,
- rzodkiewka- umyć, pokroić w ćwiartki,
- czerwona cebula- obrać i pokroić w kostkę,
- kukurydza w puszce- odsączyć z wody, posypać,
- sos orzeźwiający – gotowa przyprawa do sałatek lub wykonana własnoręcznie (suszony czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, natka pietruszki, oregano, pieprz czarny, owoc kolendry, kurkuma) sól, niewielka ilość miodu, ocet jabłkowy, olej i zimna woda.
Żeby nasze posiłki były ciekawe i urozmaicone, należy kierować się zasadą 5 kolorów. Warto mieć na uwadze jakie kolory owoców, warzyw oraz ziół znajdują się na naszym talerzu 🙂 .
Na pewno wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie.
Autor: Małgorzata Kurek- instruktor terapii zajęciowej z pracowni gospodarstwa domowego
Zostaw swój komentarz