PROZDROWOTNE KOLORY NA TALERZU

with Brak komentarzy

Wiecie doskonale, że owoce, warzywa oraz zioła dostarczają wielu cennych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Zmniejszają zachorowalność na różne choroby, wpływają na nasze samopoczucie oraz poprawiają wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Zastanawialiście się nad tym, jakie funkcje w naszym organizmie pełnią zawarte w nich barwniki?

Przedstawię pokrótce 5 podstawowych grup kolorystycznych.

Owoce i warzywa dzieli się pod względem koloru na czerwone, fioletowe, zielone, żółtopomarańczowe i białe.

Zacznę od koloru czerwonego. Warzywa i owoce w tym kolorze, posiadają barwniki: karotenoidy i likopen. Dostarczają dużą ilość witaminy C oraz antyoksydantów. Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Zmniejszają skłonność do rozwoju chorób układu krążenia oraz nowotworów.

Do grup owoców i warzyw koloru czerwonego zaliczamy: pomidory, arbuzy, grejpfruty, paprykę czerwoną, czereśnie, wiśnie, rzodkiewki, truskawki, żurawinę, buraki oraz owoce granatu, itd.

Fioletowe warzywa i owoce zawierają antocyjany – barwniki, które wyłapują wolne rodniki i uszczelniają naczynia krwionośne (włosowate), pobudzają wytwarzanie rodopsyny, bardzo ważnej substancji odpowiedzialnej za dobre widzenie. Ponadto obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają na odżywienie i dotlenie mózgu. Polecane są osobom, które żyją w ciągłym stresie.

Źródła pokarmowe to: śliwki, bakłażany, winogrona czerwone, aronie, porzeczki czarne, borówki amerykańskie, jeżyny, jagody, itp.

Warzywa i owoce zielone swój kolor zawdzięczają obecności chlorofilu. Opóźnia on proces starzenia, eliminuje wolne rodniki. Zawierają luteinę, która pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Warzywa i owoce o tym zabarwieniu wspierają trawienie, stymulują pracę trzustki, wątroby oraz jelit. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a przez to na dobre samopoczucie. Polecane są przyszłym mamom, gdyż mają dużo kwasu foliowego. Osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy polecam zjadać dużo zielonych warzyw, gdyż wpływają one detoksykująco i oczyszczająco na organizm. Mają również działanie przeciwnowotworowe.

Do tej grupy zalicza się: sałaty, kapusty, brukselkę, szpinak, nać pietruszki, szczypiorek, koperek, jarmuż, brokuł, szparagi, zieloną fasolkę oraz paprykę, cukinię, kiwi, ogórka, awokado, rzeżuchę oraz wiele innych.

Owoce i warzywa żółtopomarańczowe, stanowią bogate źródło beta-karotenu (prowitamina A, z której organizm wytwarza witaminę A). Wpływa on korzystnie na stan naszej skóry, włosów, paznokci oraz wzroku. Chroni nas przed kurzą ślepotą, zapobiega obrzękom i zwyrodnieniom stawów. Owoce cytrusowe o tym zabarwieniu zawierają witaminę C – która jest silnym przeciwutleniaczem, korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu immunologicznego oraz zwiększa przyswajalność żelaza.

Do tej grupy można zaliczyć: marchewkę, paprykę żółtą i pomarańczową, dynię, kukurydzę, fasolkę szparagową żółtą, papaję, banany, mango, pomarańcze, cytryny, mandarynki oraz inne.

Białe owoce i warzywa są wrogami infekcji, ponieważ zawierają flawonoidy i allicyny o właściwościach przeciwbakteryjnych, rozkurczających, moczopędnych, przeciwzapalnych oraz przeciwgrzybicznych. Związki siarki zawarte w białych warzywach i owocach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz utrzymują prawidłowy cholesterol.

Do tej grupy zaliczamy: czosnek, cebulę, pora, kalafiora, selera, korzeń pietruszki, cykorię i wiele innych.

Ostatnio miałam okazję zrobić sałatki „pachnące” latem, podzielę się z wami moimi przepisami, są piękne, kolorowe oraz smaczne.

Sałatka „słodkie winogrona”- warstwowa

  1. szpinak – surowy,
  2. rukola,
  3. pomidorki koktajlowe- umyć, pokroić lub w całości,
  4. orzechy- mix np. włoskie, ziemne,
  5. winogrona zielone- umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym,
  6. mozzarella- odsączyć z wody i pokroić w plastry,
  7. słonecznik- posypać,
  8. sos musztardowo- miodowy (miód, musztarda, ocet jabłkowy, zimna woda, olej, sól).

Sałatka „letnie orzeźwienie”- warstwowa

  1. sałata rzymska-umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym,
  2. ogórek świeży- umyć, obrać pokroić w kostkę,
  3. papryka żółta- umyć, pokroić w cienkie plastry,
  4. rzodkiewka- umyć, pokroić w ćwiartki,
  5. czerwona cebula- obrać i pokroić w kostkę,
  6. kukurydza w puszce- odsączyć z wody, posypać,
  7. sos orzeźwiający – gotowa przyprawa do sałatek lub wykonana własnoręcznie (suszony czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, natka pietruszki, oregano, pieprz czarny, owoc kolendry, kurkuma) sól, niewielka ilość miodu, ocet jabłkowy, olej i zimna woda.

Żeby nasze posiłki były ciekawe i urozmaicone, należy kierować się zasadą 5 kolorów. Warto mieć na uwadze jakie kolory owoców, warzyw oraz ziół znajdują się na naszym talerzu 🙂 .         

Na pewno wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie.

Autor: Małgorzata Kurek- instruktor terapii zajęciowej z pracowni gospodarstwa domowego

Zostaw swój komentarz