CEBULARZ – SŁONY PRZYSMAK LUBELSZCZYZNY

with Jeden komentarz

 

 

Cebularz jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych Lubelszczyzny. Jako pierwsi zaczęli wypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego starego Miasta już w XIX wieku. Był popularny w okresie w międzywojennym (1919-1939), dzięki przystępnej cenie i walorom smakowym. Cechą charakterystyczną tego wypieku jest farsz (cebula pokrojona, mak, oliwa i sól) oraz ciasto pszenno- drożdżowe. Każda z piekarń formuje cebularze ręcznie, z poszanowaniem tradycji, średnica placka wynosi 15-20 cm, a grubość ok. 1,5 cm na całym obwodzie. W Lublinie jest pięć piekarń, które mają certyfikat na pieczenie lubelskich cebularzy, co oznacza, że pieką według ściśle ustalonej i zatwierdzonej receptury. Jednak certyfikat nie jest niezbędny, aby samodzielnie upiec wspaniały, smakowity przysmak z Lubelszczyzny. Spróbujcie!

Na przygotowanie cebularza potrzebne są odpowiednie składniki, sprzęt kuchenny, naczynia oraz trochę cierpliwości :). Na przygotowanie farszu oraz wyrośniecie ciasta drożdżowego potrzeba trochę czasu.

 

Przepis na cebularze „po mojemu”:)

 

Składniki:

  • mąka 1kg
  • drożdże 10 dag
  • mleko ok. 2-3 szklanki (ciepłe)
  • cebula ok. 3-4 sztuki ( duże)
  • olej 1/3 szklanki
  • mak na oko 🙂 1/3 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól ok. 1 łyżka
  • woda
  • (jajko)

Sposób wykonania

 

 

Zaczynamy od cebuli, którą należy obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce z makiem i olejem. Tak przygotowany farsz odstawiamy na 3-4 godz. a na ok. 30 minut przed włożeniem gotowych cebularzy do piekarnika lekko solimy, by cebula puściła sok. W tym czasie wykonujemy zaczyn (drożdże zasypane cukrem).  Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłe mleko, rozczyn i solimy 3 łyżki po czym wyrabiamy ciasto pszenno-drożdżowe i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 min (przykrywamy ciasto ściereczką). Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, nakładamy farsz cebulowy (omijając obrzeża placka), odczekujemy ok. 20 minut, żeby wyrosły. Przed włożenie do piekarnika placki skrapiamy lekko wodą lub wodą zmieszaną z jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 30 min w temperaturze 180-200 stopni.

 

Smacznego!

 

Autor: Małgorzata Kurek – lubię „eksperymentować” w kuchni, gotowanie mnie relaksuje, jestem pracowitą i cierpliwą osobą, chętnie uczę innych tej „smakowitej sztuki”. Instruktorka terapii zajęciowej z pracowni gospodarstwa domowego.

Komentarze

  1. Tomek
    | Odpowiedz

    oj jak ja lubię cebularze:), nawet łatwe do zrobienia i dobre do piwa

Zostaw swój komentarz