Wigilia to rodzinna i wyjątkowo uroczysta kolacja w roku. Wspólne biesiadowanie z bliskimi przy świątecznym stole, zastawionym 12 potrawami, symbolizującymi liczbę miesięcy w roku, to czas licznych kulinarnych pokus. Często tracimy zdrowy rozsądek i borykamy się z problemami trawiennymi.
Zdrowe i lekkie święta
- Wszystkiego po trochu – nie przejadaj się.
- Jedz wolniej.
- Unikaj długiego przesiadywania za stołem.
- Rodzinny spacer poprawi samopoczucie i perystaltykę jelit.
- Używaj w kuchni ziół pobudzających wydzielanie enzymów trawiennych np. majeranek, tymianek
- Kompot z suszu z wspomaga trawienie.
- Filiżanka czarnej herbaty, pomoże trawić tłuszcze.
- Czerwona herbata wspiera pracę wątroby.
- Napar z mięty pieprzowej będzie działać rozkurczająco i przeciwzapalnie.
- Kopru włoski również pomoże w dolegliwościach układu pokarmowego.
Życzę wszystkim odpoczynku, spokoju i miłości. Nie traćmy czasu i nie leżmy na kanapie. Rozmawiajmy, wspominajmy i świętujmy ten wyjątkowy i niepowtarzalny czas w roku. Pielęgnujmy rodzinne tradycje i zwyczaje. Ładujmy baterie, czerpiąc energię od naszych najbliższych, ze wspólnych rodzinnych wspomnień. Cieszmy się każdą chwilą z tymi których kochamy i przez których jesteśmy kochani. WESOŁYCH ŚWIĄT
Autorka: Pielęgniarka. Zwolenniczka aktywnego i zdrowego stylu życia.
Zostaw swój komentarz