Jesień – czyli czas na dynię

with Brak komentarzy

 

Od jakiegoś czasu dynia króluje w okresie jesiennym na naszym rynku. To uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni można przygotować zupę, sos do makaronu, sernik, racuchy, pizzę. Pestki można dodać do sałatek. Do potraw wykorzystuje się tartą surową dynię (np. do placków), ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu) lub w formie puree z pieczonej dyni (np. do deserów). Należy jednak pamiętać, że istnieje kilka gatunków dyni i jedne bardziej nadają się do gotowania, inne do pieczenia. Na naszej stronie znajdziecie kilka wypróbowanych przeze mnie przepisów z dynią w roli głównej.

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. W kilkunastu punktach przedstawię Wam jej walory:

1. Zawiera cynk (pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów);

2. Ma niewiele kalorii (doskonała dla trzymających linię);

3. Zawiera D-chiro-inozytol, który znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej, może pomóc w zmniejszeniu poziomu insuliny (sama dynia nie jest wskazana dla cukrzyków, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi 75);

4. Świeże pestki – zawierają lecytynę i cynk; pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów oraz zwiększają perystaltykę jelit oraz dzięki dużej zawartości kwasów omega–3 wpływają korzystnie na czynności mózgu (doskonałe dla dzieci);

5. Zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (doskonała dla osób z wadą wzroku);

6. Dostarcza dużo błonnika – ma właściwości sycące (doskonała na trawienie);

7. Zawiera potas i kwas foliowy (doskonała dla przyszłych mam, pomaga w leczeniu anemii);

8. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej) *
Wartość energetyczna – 26/20 kcal
Białko ogółem – 1.00/0.72 g
Tłuszcz – 0.10/0.07 g
Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik – 0.5/1.1 g

Witaminy
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna – 0.600/0.413 mg
Witamina B6  – 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy –  16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K – 1.1/0.8 µg

Minerały
Wapń – 21/15 mg
Żelazo – 0.80/0.57 mg
Magnez – 12/9 mg
Fosfor – 44/30 mg
Potas – 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk – 0.32/0.23 mg

* zródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

Autor: mgr. Małgorzata Domańska – instruktor terapii zajęciowej, pedagog opiekuńczo- wychowawczy, pracownik socjalny, technik technolog żywienia zbiorowego.

 

Zostaw swój komentarz