Sernik z dynią

with Brak komentarzy

Składniki

  • 350 g pieczonej dyni – około 2 szklanki
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 jajka

Polewa

  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu
  • lub masa kajmakowa

Sposób wykonania

  • Upiec dynię (obrać, pokroić w kawałki upiec do miękkości w temp. 180 C).
  • Odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
  • Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Masę serową wyłożyć na spód wyłożony papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
  • Polewa czekoladowa:czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.

 

Autor: mgr. Małgorzata Domańska – instruktor terapii zajęciowej, pedagog opiekuńczo- wychowawczy, pracownik socjalny, technik technolog żywienia zbiorowego.

Zostaw swój komentarz