Składniki
- 350 g pieczonej dyni – około 2 szklanki
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 mascarpone
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 budyń wanilinowy
- 3 jajka
Polewa
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu
- lub masa kajmakowa
Sposób wykonania
- Upiec dynię (obrać, pokroić w kawałki upiec do miękkości w temp. 180 C).
- Odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
- Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
- Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
- Masę serową wyłożyć na spód wyłożony papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
- Polewa czekoladowa:czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.
Autor: mgr. Małgorzata Domańska – instruktor terapii zajęciowej, pedagog opiekuńczo- wychowawczy, pracownik socjalny, technik technolog żywienia zbiorowego.
Zostaw swój komentarz