Składniki:
* Połowę średniej dyni – gatunek piżmowa około 300- 400g
* 5 łyżek masła (może być olej- lepiej smakuje z masłem)
* 3 cebulki szalotki
* 250 g pieczarek
*1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
*gałązka rozmarynu (może być suszony- lepiej smakuje ze świeżym)
*150 g makaronu np. fettuccine, spaghetti
*100 ml śmietanki 30%
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*5 łyżek tartego parmezanu (może być gouda – jednak najlepszy z parmezanem)
Odkroić skórę z dyni, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, ugotować al dente w bardzo małej ilości wody. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, roztopić połowę masła, dodać cebule pokrojone w kosteczkę lub piórka, lekko zeszklić, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki (pieczarka się nie rozgotuje, jest lepiej wyczuwalna), doprawić solą pieprzem. Do gotującej się pod przykryciem dyni dodać rozmaryn, gałkę muszkatołową oraz podsmażoną cebulę z pieczarkami i śmietankę. Na koniec dodać zieloną natkę pietruszki. Ugotować makaron w osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki wody. Podawać z makaronem posypanym parmezanem.
Uwagi!
W razie potrzeby, do sosu można dodać wodę z makaronu, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
Przed dodaniem cebuli z pieczarkami można odłożyć 2 łyżki dyni i zmiksować, a następnie dodać do sosu dla uzyskania kremowej konsystencji.
Autor: mgr. Małgorzata Domańska – instruktor terapii zajęciowej, pedagog opiekuńczo- wychowawczy, pracownik socjalny, technik technolog żywienia zbiorowego.
Komentarze
ciekawe
Bardzo smakowicie wygląda, kto wie może przekażę ten przepis w domu i też zjemy ze smakiem.
Anna
Dzisiaj zrobiłam sos według tego przepisu i wyszedł przepyszny. Najpierw te pieczarki jakoś mi smakowo nie pasowały do dyni, ale w końcu je jednak dodałam i dobrze. Dzięki pieczarkom dynia jest mniej mdła w smaku. Super przepis. Dziękuję! Jutro powalczę z sernikiem 🙂
Autor
Super! cieszę się że smakowało. To znaczy, że i moje kupki smakowe są w porządku :). Na pewno do smaku dyni trzeba się przekonać. Według mnie, dużą rolę w tej potrawie odgrywają pieczarki, zielona pietruszka i rozmaryn. Gatunek sera też ma znaczenie,chociaż z serem gouda też jest ok.