Spaghetti z dyni

with 3 komentarze

 

 

Składniki:

* Połowę średniej dyni – gatunek piżmowa około 300- 400g

* 5 łyżek masła (może być olej- lepiej smakuje z masłem)

* 3 cebulki szalotki

* 250 g pieczarek

*1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

*gałązka rozmarynu (może być suszony- lepiej smakuje ze świeżym)

*150 g makaronu np. fettuccine, spaghetti

*100 ml śmietanki 30%

*2 łyżki posiekanej natki pietruszki

*5 łyżek tartego parmezanu (może być gouda – jednak najlepszy z parmezanem)

Odkroić skórę z dyni, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, ugotować al dente w bardzo małej ilości wody. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, roztopić połowę masła, dodać cebule pokrojone w kosteczkę lub piórka, lekko zeszklić, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki (pieczarka się nie rozgotuje, jest lepiej wyczuwalna), doprawić solą pieprzem. Do gotującej się pod przykryciem dyni dodać rozmaryn, gałkę muszkatołową oraz podsmażoną cebulę z pieczarkami i śmietankę. Na koniec dodać zieloną natkę pietruszki. Ugotować makaron w osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki wody. Podawać z makaronem posypanym parmezanem.

Uwagi!

W razie potrzeby, do sosu można dodać wodę z makaronu, aby uzyskać odpowiednią gęstość.

Przed dodaniem cebuli z pieczarkami można odłożyć 2 łyżki dyni i zmiksować, a następnie dodać do sosu dla uzyskania kremowej konsystencji.

 

Autor: mgr. Małgorzata Domańska – instruktor terapii zajęciowej, pedagog opiekuńczo- wychowawczy, pracownik socjalny, technik technolog żywienia zbiorowego.

Komentarze

  1. ciekawe
    | Odpowiedz

    Bardzo smakowicie wygląda, kto wie może przekażę ten przepis w domu i też zjemy ze smakiem.

  2. Anna
    | Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam sos według tego przepisu i wyszedł przepyszny. Najpierw te pieczarki jakoś mi smakowo nie pasowały do dyni, ale w końcu je jednak dodałam i dobrze. Dzięki pieczarkom dynia jest mniej mdła w smaku. Super przepis. Dziękuję! Jutro powalczę z sernikiem 🙂

    • Autor
      | Odpowiedz

      Super! cieszę się że smakowało. To znaczy, że i moje kupki smakowe są w porządku :). Na pewno do smaku dyni trzeba się przekonać. Według mnie, dużą rolę w tej potrawie odgrywają pieczarki, zielona pietruszka i rozmaryn. Gatunek sera też ma znaczenie,chociaż z serem gouda też jest ok.

Zostaw swój komentarz