„NASZ” ZIELNIK, cz. 1 – CZARNY BEZ

with Jeden komentarz

 

Czarny bez rośnie dziko przy łąkach, polach i lasach. Jest doskonałym surowcem leczniczym i kosmetycznym.

Kwiaty zbiera się od maja do lipca, powiązane suszymy podwieszone w ciepłym, przewiewnym miejscu, bądź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach w temperaturze 40 stopni. Kwiaty można również mrozić, dodawać do omletów, sałatek oraz smażyć w cieście.

Owoce ścina się w sierpniu i we wrześniu, gdy są dojrzałe, czarne. Owoców nie wolno jeść na surowo, bo zawierają toksyczny składnik- sambunigrynę, który powoduje wymioty i nudności. Na przetwory owoce są gotowane i szkodliwy składnik ulega rozkładowi i jest nieszkodliwy.

 

Czarny bez leczniczo wpływa:

  • napotnie (obniżając podwyższoną temperaturę ciała),
  • moczopędnie,
  • przeczyszczająco,
  • usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny,
  • łagodzi wzdęcia i zgagę,
  • wykrztuśnie (oczyszcza oskrzela z zaległej wydzieliny),
  • uszczelnia naczynia krwionośne,
  • przeciwbólowo (ból gardła, głowy).

 

W kosmetyce stosuje się do:

  • „walki” z cellulitem,
  • pielęgnacji skóry podrażnionej i zanieczyszczonej.

 

Przepis na sok z czarnego bzu

 

 

  • owoce (jagody) 1 kg
  • woda 1 szklanka
  • cukier 2 szklanki

Do garnka wrzucamy owoce, wlewamy wodę i zasypujemy cukrem. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Mieszamy aż owoce puszczą sok a następnie rozcieramy na miazgę i przeciskamy przez gazę. Gorący syrop rozlewamy do butelek.

I tak mamy gotowy sok na jesienne chłody 🙂

 

 

Na zdrowie !!!

 

Autor: Uczestniczka L. K.

Komentarze

  1. Zuzka
    | Odpowiedz

    Moja babcia robi taki pyszny sok, zawsze po niego sięgam w okresie przeziębienia. Lubie soki domowej roboty. Polecam…

Zostaw swój komentarz