Czarny bez rośnie dziko przy łąkach, polach i lasach. Jest doskonałym surowcem leczniczym i kosmetycznym.
Kwiaty zbiera się od maja do lipca, powiązane suszymy podwieszone w ciepłym, przewiewnym miejscu, bądź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach w temperaturze 40 stopni. Kwiaty można również mrozić, dodawać do omletów, sałatek oraz smażyć w cieście.
Owoce ścina się w sierpniu i we wrześniu, gdy są dojrzałe, czarne. Owoców nie wolno jeść na surowo, bo zawierają toksyczny składnik- sambunigrynę, który powoduje wymioty i nudności. Na przetwory owoce są gotowane i szkodliwy składnik ulega rozkładowi i jest nieszkodliwy.
Czarny bez leczniczo wpływa:
- napotnie (obniżając podwyższoną temperaturę ciała),
- moczopędnie,
- przeczyszczająco,
- usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny,
- łagodzi wzdęcia i zgagę,
- wykrztuśnie (oczyszcza oskrzela z zaległej wydzieliny),
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- przeciwbólowo (ból gardła, głowy).
W kosmetyce stosuje się do:
- „walki” z cellulitem,
- pielęgnacji skóry podrażnionej i zanieczyszczonej.
Przepis na sok z czarnego bzu
- owoce (jagody) 1 kg
- woda 1 szklanka
- cukier 2 szklanki
Do garnka wrzucamy owoce, wlewamy wodę i zasypujemy cukrem. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Mieszamy aż owoce puszczą sok a następnie rozcieramy na miazgę i przeciskamy przez gazę. Gorący syrop rozlewamy do butelek.
I tak mamy gotowy sok na jesienne chłody 🙂
Na zdrowie !!!
Autor: Uczestniczka L. K.
Komentarze
Zuzka
Moja babcia robi taki pyszny sok, zawsze po niego sięgam w okresie przeziębienia. Lubie soki domowej roboty. Polecam…