We wrześniu marchewka smakuje doskonale. Jest już odpowiednio wyrośnięta, krucha i soczysta. Z marchewki można przygotować wiele wspaniałych dań, również takich mniej spotykanych. Proponujemy dzisiaj marchewkę wykorzystać do ciasta. Nasze mamy i babcie takie ciasto piekły na co dzień. Najczęściej nazywane było „marchwiakiem” i smakowało doskonale. Na szczęście dzisiaj to wspaniałe ciasto wraca do łask!
Oto specjalność naszej pracowni gospodarstwa domowego:
Puszyste ciasto marchewkowe
Składniki:
marchew – 4-5 szt. średniej wielkości (po starciu na tarce o grubych oczkach – 2 szkl.)
4 jajka
1 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
2 szkl mąki typ 500 lub 650
4 łyżeczki cynamonu
orzechy włoskie – ilość według uznania – do posypania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka (całe) z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sodę, cynamon i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy startą marchew i mieszamy.
Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 min.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem, posiekanymi orzechami bądź dekorujemy według uznania.
Dodatkowe składniki:
Oprócz wymienionych wyżej składników zachęcamy, by do ciasta dodać jak najwięcej wszelakiej życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Ciasto wówczas będzie wyjątkowo puszyste, lekkostrawne i sprawi przyjemność nie tylko tym, którzy w ogóle lubią ciasto, ale również tym, którym z jakiegoś powodu smutno i źle. Dobrze jest również takie ciasto zjeść wspólnie z innymi, dodając do rozmowy jak najwięcej tych samych składników dodatkowych, co do ciasta, czyli życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Wspaniałe efekty dla ciała i ducha gwarantowane!
Komentarze
Katarzyna
Właśnie wstawiłam do piekarnika ???? zobaczymy co wyjdzie ???? wygląda przepysznie ☺️
Anonim
po prosze o wymiar okrągła czy kwadratowa
Kasia
Autorka: Ja przekładam ciasto w blachę prostokątną 22 cm x 33 cm, ale równie dobrze można zrobić z tego ciasta małe babeczki i nałożyć łyżeczką do połowy foremki (foremki silikonowe, papierowe lub aluminiowe).
Dorota
Piekłam wiele razy wszystkim smakuje pycha ????
Małgorzata
Witam, ja przekładam ciasto w blachę 22 cm x 33 cm, ale równie dobrze można zrobić z tego ciasta małe babeczki i nałożyć łyżeczką do połowy foremki (foremki silikonowe, papierowe lub aluminiowe).
Grazyna
Proszę o wymiary blaszki.
Anonim
Pani Mario zawsze na zmianę trochę mąki trochę oleju i zawsze wyjdzie ?
Anonim
Bardzo fajny przepis prosty łatwy szybki!!!!
nataliaz86@wp.pl
Jadłam wczoraj jest boskie polecam pycha
Krzysztof
Na razie wyciągnąłem z piekarnika co będzie dalej czas pokaże ?
Paula
Jestem ciekawa tego przepisu! Na pewno wkrótce wypróbuję! ??
Edyta
Najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory zrobiłam i jadłam!!! ??Bardzo dziękuję za ten przepis, polecam każdemu kto jeszcze nie robił, bardzo prosty, czytelny przepis!!
Maria
Nie polecam tego ciasta. Mało wilgne,słodkie bez wyrazu. Szkoda produktów. Od kiedy do jajek dodaje się mąkę a później olej!!!!
Kasia
Jak to mówią ile osób, tyle opinii. Przykro nam, że ciasto się nie spełniło Pani oczekiwań. Uczestnikom i pracownikom smakuje:) Pozdrawiamy!
Hania
Zrobiłam według tego przepisu i wreszcie wyszło mi ciasto marchewkowe! A już myślałam, że to ściema i że ciasta marchewkowego w ogóle nie da się upiec, bo będzie zawsze zakalec. Buziaki w podziękowaniu autorowi/autorce przepisu