PUSZYSTE CIASTO MARCHEWKOWE

with 1 komentarz

marchew-do-ciasta-marchewkowego

We wrześniu marchewka smakuje doskonale. Jest już odpowiednio wyrośnięta, krucha i soczysta. Z marchewki można przygotować wiele wspaniałych dań, również takich mniej spotykanych. Proponujemy dzisiaj marchewkę wykorzystać do ciasta. Nasze mamy i babcie takie ciasto piekły na co dzień. Najczęściej nazywane było „marchwiakiem” i smakowało doskonale. Na szczęście dzisiaj to wspaniałe ciasto wraca do łask!

 

Oto specjalność naszej pracowni gospodarstwa domowego:

 

Puszyste ciasto marchewkowe

Składniki:

marchew – 4-5 szt. średniej wielkości (po starciu na tarce o grubych oczkach – 2 szkl.)

4 jajka

1 szkl. oleju

1,5 szkl. cukru

1 łyżeczka sody

2 szkl mąki typ 500 lub 650

4 łyżeczki cynamonu

orzechy włoskie – ilość według uznania – do posypania

cukier puder do posypania

 

jak-przygotowac-ciasto-marchewkowe

 

Wykonanie:

W misce ubijamy jajka (całe) z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sodę, cynamon i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy startą marchew i mieszamy.

 

Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 min.

 

Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem, posiekanymi orzechami bądź dekorujemy według uznania.

 

Dodatkowe składniki:

Oprócz wymienionych wyżej składników zachęcamy, by do ciasta dodać jak najwięcej wszelakiej życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Ciasto wówczas będzie wyjątkowo puszyste, lekkostrawne i sprawi przyjemność nie tylko tym, którzy w ogóle lubią ciasto, ale również tym, którym z jakiegoś powodu smutno i źle. Dobrze jest również takie ciasto zjeść wspólnie z innymi, dodając do rozmowy jak najwięcej tych samych składników dodatkowych, co do ciasta, czyli życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Wspaniałe efekty dla ciała i ducha gwarantowane!

 

Smacznego!

Komentarze

  1. Hania
    | Odpowiedz

    Zrobiłam według tego przepisu i wreszcie wyszło mi ciasto marchewkowe! A już myślałam, że to ściema i że ciasta marchewkowego w ogóle nie da się upiec, bo będzie zawsze zakalec. Buziaki w podziękowaniu autorowi/autorce przepisu

Zostaw swój komentarz