We wrześniu marchewka smakuje doskonale. Jest już odpowiednio wyrośnięta, krucha i soczysta. Z marchewki można przygotować wiele wspaniałych dań, również takich mniej spotykanych. Proponujemy dzisiaj marchewkę wykorzystać do ciasta. Nasze mamy i babcie takie ciasto piekły na co dzień. Najczęściej nazywane było „marchwiakiem” i smakowało doskonale. Na szczęście dzisiaj to wspaniałe ciasto wraca do łask!
Oto specjalność naszej pracowni gospodarstwa domowego:
Puszyste ciasto marchewkowe
Składniki:
marchew – 4-5 szt. średniej wielkości (po starciu na tarce o grubych oczkach – 2 szkl.)
4 jajka
1 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
2 szkl mąki typ 500 lub 650
4 łyżeczki cynamonu
orzechy włoskie – ilość według uznania – do posypania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka (całe) z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sodę, cynamon i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy startą marchew i mieszamy.
Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 min.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem, posiekanymi orzechami bądź dekorujemy według uznania.
Dodatkowe składniki:
Oprócz wymienionych wyżej składników zachęcamy, by do ciasta dodać jak najwięcej wszelakiej życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Ciasto wówczas będzie wyjątkowo puszyste, lekkostrawne i sprawi przyjemność nie tylko tym, którzy w ogóle lubią ciasto, ale również tym, którym z jakiegoś powodu smutno i źle. Dobrze jest również takie ciasto zjeść wspólnie z innymi, dodając do rozmowy jak najwięcej tych samych składników dodatkowych, co do ciasta, czyli życzliwości, dobrych myśli i uśmiechu. Wspaniałe efekty dla ciała i ducha gwarantowane!
Komentarze
Hania
Zrobiłam według tego przepisu i wreszcie wyszło mi ciasto marchewkowe! A już myślałam, że to ściema i że ciasta marchewkowego w ogóle nie da się upiec, bo będzie zawsze zakalec. Buziaki w podziękowaniu autorowi/autorce przepisu