Jak dbać o zdrowie, ten tylko się dowie… cz.1 warzywa

with 3 komentarze

dbaj o zdrowie

Naturalne produkty mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego w czasie pandemii. Ważnym elementem, który ma wpływu na prawidłową odporność organizmu, jest właściwy stan flory fizjologicznej bytującej w jelitach. Negatywny wpływ na odporność organizmu ma nieprawidłowa dieta, wychłodzenie lub przegrzanie organizmu, stres oraz antybiotykoterapia.

Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, które hamują rozwój bakterii, zwalczają wirusy i inne patogeny.

cebula

W Chinach, ludziom ciężko pracującym, podawano czosnek z olejem i cukrem. Stanowił on też składnik pożywienia legionistów rzymskich, gdyż miał zwiększać ich bojowość.

W tym niewielkim ząbku kryje się cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w związki siarki. Są one doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców – które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków.  Czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

Czosnek komponuje się dobrze ze wszystkimi mięsami: baraniną, cielęciną, dziczyzną, większością warzyw. Przyprawia się nim zupy, sałaty, marynaty. Efekt stosowania czosnku zależy od dawkowania i przygotowania potrawy.

kwitnący czosnek

Syrop z czosnku, miodu i cytryny  

Bardzo prosty w przygotowaniu jest syrop czosnkowy. Wystarczy dwie główki czosnku przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić na desce, a potem zgnieść nożem. Do czosnku należy dodać sześć łyżek miodu, jedną szklankę przegotowanej, ostudzonej wody oraz sok z trzech cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do picia.

Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane od wieków. W medycynie ludowej syrop z cebuli zalecany był przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos, gdy męczył katar i choroby dróg oddechowych. Cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani czy zapalenie oskrzeli. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków.

Przez całe stulecia cebula była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk, mangan, fluor, fosfor,  krzem, witaminy A, B, C, D, flawonoidy oraz glukokinina. Cebula zawiera również glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. Wszystkie te składniki mineralne wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu czy sałatek. Cebula to także świetny dodatek do potraw smażonych. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, ale jest bardzo uniwersalna i znana w kuchni na całym świecie.

zdrowie

Syrop z cebuli

Jak przygotować zdrowy syrop z cebuli? Oto kilka przykładów:

Syrop z cebuli na szybko – posiekaj średnią cebulę, połóż na talerzyku, zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, po czym pij wydzielający się syrop i dodawaj kolejne porcje cukru.

Syrop z cebuli całonocny – pokrój drobno średnią cebulę, przełóż do słoika, dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj, zamknij słoik i odstaw na noc. Do cebuli można też dodać pokrojone ząbki czosnku.

Syrop z cebuli przekładany – pokrój 2-3 cebulę na grube plastry, po czym układaj warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając niezbyt gęstym miodem i dociskając każdą warstwę do dna. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsaj zawartością słoika. Zużyj w ciągu kilku dni. Do cebuli możesz też dodać plastry cytryny (bez konserwantu na skórce – ekologicznej) albo obrany korzeń imbiru – dodatki te wzmacniają działanie syropu. Pij po 2-3 łyżeczki, 3-4 razy dziennie. U dzieci stosuj od 2. roku życia.

Syrop z cebuli tartej – zetrzyj 2-3 cebule na stalowej lub szklanej tarce o grubych oczkach i wymieszaj z 5 łyżkami miodu, odstaw na godzinę, a następnie powoli podgrzej (nie gotuj). Odcedź i wyciśnij z miazgi sok np. na sicie albo na chuście serowarskiej, ewentualnie złożonej kilkukrotnie gazie. Pij po łyżeczce syropu 3 razy dziennie.

Syrop z cebuli gotowany – pokrój drobno średnią cebulę, zalej szklanką wody i zagotuj, a następnie lekko schłodź, dodaj 2 łyżki cukru lub miodu, odstaw na 30 minut, po czym odcedź i przelej do czystego naczynia. Pij od 5 do 10 łyżek w ciągu dnia.

Przeciwwskazania

Z nadmiaru spożywania czosnku i cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość czosnku i cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Chcesz zadbać o swoje zdrowie jedz czosnek i cebulę! Regularnie jedzone warzywa podnoszą odporność.

Opracowanie: pani Joanna, pani Anna i pan Marek – uczestnicy pracowni gospodarstwa domowego WTZ „Misericordia”

syrop z cebuli

Komentarze

  1. Róża M.
    | Odpowiedz

    Bardzo ciekawy artykuł. Można się dużo dowiedzieć, jak dbać o odporność domowymi sposobami.

  2. jest
    | Odpowiedz

    Bardzo ciekawe i przydatne informacje na temat zdrowia i nie tylko. Cała pracownia porządkowo-dekoratorska docenia starania autorów i prosimy o więcej takich informacji, gdyż bardzo chętnie z nich skorzystamy.

  3. Justyna D.
    | Odpowiedz

    Mój tato robił sok z cebuli i twierdził, że mu pomagał. Ja nigdy nie miałam odwagi, bo odstraszał mnie zapach 🙂 ale może się wreszcie zdecyduję! Dziękuję za przepisy!

Zostaw swój komentarz